Sociale vaardigheidstraining met een hond als gids.
Voor onder-assertieve kinderen, jongeren en jongvolwassenen met knuffelbare honden. Voor over-assertieve kinderen, jongeren en jongvolwassenen met pittige honden.
Wat leren kinderen, jongeren en jongvolwassenen in een training sociale vaardigheden met honden?
Topdog is een training sociale vaardigheden ten behoeve van zelfbeheersing en weerbaarheid gebaseerd op het Animal Assisted Therapy model.
De Topdog HondenSOVAtraining bevat een kennismakingsgesprek, matching van een hond met de cliënt, tien trainingssessies, een tussentijdse evaluatie aan het eind van de 5de trainingssessie en een evaluatiesessie.
De cliënt leert met een hond omgaan, in alle facetten die je nodig hebt dit verantwoord en plezierig te doen. We gaan uit van natuurlijk hondengedrag en het begrijpen van natuurlijk hondengedrag.
Niet praten, maar doen:
Tijdens de 10 trainingsbijeenkomsten, krijg je steeds een korte uitleg over het trainingsonderdeel, welke wij gaan oefenen.
Wij trainen daarna eerst zonder hond, waardoor je goed voorbereid bent en tot slot voer je uit wat wij geoefend hebben, met één van onze honden.
Wij zorgen ervoor dat de training vooral heel erg leuk is. Onze honden zijn leuk, maar ook het oefenen zonder hond is enorm lachen! Je krijgt een certificaat aan het eind van de training, met cijfers voor je prestaties.
De training kent drie fases:
In de eerste fase leer jij je te ontspannen via oefeningen met de hond. Je laat de hond kalm worden door jezelf te ontspannen. Daarnaast leer je hondentaal lezen.
In de tweede fase leer je een hond kenbaar te maken wat je van hem verwacht door zelf overtuigende lichaamstaal te laten zien. Je gebruikt ook wat woorden en geluiden, maar je stuurt een hond vooral aan met gezichtsuitdrukkingen en lichaamshoudingen.
In de derde fase leer je samen te werken met de hond, waardoor de hond jou ook steeds meer leuk en betrouwbaar gaat vinden. Je hebt heel veel plezier samen.
Transfer:
De opzet van de training is dat de cliënt zich beter gaat voelen en het geleerde gaat toepassen in de omgang met mensen waardoor de communicatie effectiever, succesvoller en meer bevredigend verloopt.
Zelfvertrouwen:
- De hond doet vriendelijk en vrolijk tegen de cliënt en de trainer vertaalt dit gedrag in positieve termen
- De hond doet respectvol tegen de cliënt en de trainer vertaalt dit gedrag in positieve termen
- De hond voert opdrachten van de cliënt uit. De trainer versterkt de positieve ervaringen hiermee nog eens extra, met complimenten geven
- De hond speelt met de cliënt en heeft plezier vanuit een goede onderlinge relatie
- De hond laat zich verzorgen door de cliënt als gevolg van onderling vertrouwen
Observeren (kijken):
Zien wat de hond doet. Begrijpen wat het dier wil zeggen.
Afwegingen maken (denken):
Welke mogelijkheden zijn er om met de gedragingen van de hond om te gaan?
Beslissingen nemen (denken):
Ik maak een keuze en ga ervoor.
Een keuze uitvoeren (doen):
Kundig uitvoeren verhoogt kansen op succes.
Expressief zijn in lichaamstaal (doen):
Durf je te laten zien en ruimte in te nemen.
Effectief zijn in lichaamstaal (succeservaringen):
Sociaal acceptabel, kundig uitgevoerde actie levert succes op.
Spelen met communicatie (plezierige ervaringen):
Communiceren is leuk.
Groepstrainingen:
Wij doen Topdog soms met jongeren alleen, soms ook in een kleine groep. Wij kijken samen met jou wat het best bij je past en wat je het meest oplevert. Soms kan het ook zijn dat wij deels alleen trainen en deels in een groep.
Wat doen de honden?
Honden ervaren ons als – wat vreemde – reusachtige soortgenoten met 3 koppen.
Na een kundige kennismaking, gaat een hond er van uit dat een kind, een jongere, of een volwassene, een roedelgenoot is. Honden doen wat ranghogere roedelgenoten van ze vragen (12+ variant) en doen vriendelijk en speels met ranggelijke en ranglagere roedelgenoten (12- variant). Verder dragen zij zorg voor het welzijn van roedelgenoten bij angst, pijn en boosheid. Dit doen zij door clownesk gedrag te vertonen. Honden verhogen zelfvertrouwen door opdrachten uit te voeren en verminderen angst, geremdheid en boosheid met vrolijk, grappig en speels gedrag.
De laatste jaren is uit onderzoek gebleken dat een ontspannen samenwerking tussen mens en hond ertoe leidt dat de hormoonhuishouding bij zowel de mens als de hond verandert. Dit verklaart mede de bijzondere resultaten van de training. Serotonine wordt beter aangemaakt. Na drie sessies wordt ook de aanmaak van oxytocine beter. Serotonine zorgt ervoor dat je de energie hebt voor je dagelijkse activiteiten en oxytocine zorgt ervoor dat je behoefte hebt aan sociale contacten en dat je de zin en de moed hebt om met mensen om te gaan. Verder worden stofjes als endorfine en dopamine aangemaakt. Deze stoffen geven een blij en prettig gevoel.